Hrana kao lijek

Hrana kao lijek

Hrana - gnjavaža ili uživanje? Gorivo za naše tijelo... Razmislite i vi o "liječenju" hranom...

Mi jedemo svaki dan, obično čak 3-5 puta dnevno. Od rada do vježbanja, od čitanja knjiga do zalijevanja vrta, od školovanja do odmaranja na kauču... Hrana pruža gorivo za naše tijelo, za sve svakodnevne aktivnosti koje mi činimo u našim životima. Za neke od nas, hrana je sastavni dio našeg postojanja - planiramo naše dane oko naših obroka i ulažemo napor kako bi osigurali najvišu kvalitetu goriva za naše tijelo. Za neke od nas, hrana je gnjavaža - obrok, planiranje i priprema je samo još jedna stvar koja se mora obaviti u već ionako ispunjenom danu. Većina od nas pripadaju sredini od ta dva ekstrema. Mi uživamo u ​​dobrom obroku, ali ne razmišljamo puno o tome zašto trebamo obrok. Jelo je ugodno, a hrana i priprema je potreban zadatak. Brza hrana ili smrznuta večera čine se danas razumnim načinom da biste odradili posao ispunjavanja trbuha sa najmanje brige, a okus im je dovoljno dobar.

Većina od nas ne misli puno o tome zašto trebamo jesti, osim činjenice da osjeća glad. Možemo primijetiti da se osjećamo jako dobro nakon konzumacije neke hrane i isto tako da nam neka hrana "teško" padne, ali ne razmišljamo o tome da možda postoji neki obrazac. Primjećujemo da nam nije ugodno kada smo jako gladni ili kada smo se prejeli, ali naši senzori ne reagiraju kada smo negdje između toga. Neki od nas izbjegavaju određene namirnice u ishrani i uzimaju kemijske lijekove kako bi im pomogli u probavljanju određene hrane i njezinih sastojaka. Zašto sa uzimanjem hrane nebi izbjegli uzimanje lijekova?!

Naša tijela su sastavljene od različitih kemikalija (uglavnom ugljik, kisik, vodik, i kalcij), koji zajedno djeluju na određeni način i daju nam fizičku strukturu i kako bi se omogućilo svim našim fiziološkim procesima da rade. Lijekovi se sastoji od kemikalija koje imaju utjecaj na kemikalije u našim tijelima. Hrana se također sastoji od kemikalija, i oni također imaju utjecaj na kemikalije u našim tijelima, ali hrana djeluje na prirodan način. Bilo da je hrana "dobra" ili "loša" za vas općenito faktor interakcije sa određenom kemijom u organizmu je povoljna (osjećate li se dobro ili ne).

Kad govorimo o utjecaju hrane na naše tijelo, razmišljajte o gorivu koje ste stavili u vaš automobil. Da li vam je BMW bolje išao na obično gorivo, ili na eurosuper? Što se događa sa motorom, ako je voda u spremniku goriva? Ili pijesak? Vaše tijelo zaslužuje barem istu pažnju koje vaš automobil dobiva prilikom točenja goriva!

Danas se većina izbora dijeta temelji na udobnosti. Jedemo ono što je lako dostupno i što se brzo i lako može pripremiti. Uz savjet nutricionista dobit ćete preporuke za minimalnim dnevnim unosom određenih vitamina i minerala, a uz pravilan izbor hrane sasvim sigurno smanjuje se rizik od određenih bolesti.

Većina od nas ne shvaća da postoje jake tradicije hrane kao lijeka kod nas u europskoj kulturi i u većini azijskih kultura. U kineskoj medicini i ayurvedskoj medicini u Indiji, prva stvar koju liječnik promatra je dijeta. Poznata je činjenica u prehrani da kada imate određene uvjete, određene namirnice treba izbjegavati, jer će one pogoršati situaciju, dok druge namirnice treba konzumirati, jer će one biti korisne. Kada smo bolesni ili kada je vaš trbuščić je bio uzrujan uvijek su nam naše bake "gurale pod nos" toplu domaću juhu. Takva tradicija postoji i u svijetu. U židovskim obiteljima, prva obrana protiv prehlade je pileća juha. U kineskim obiteljima, to je rižena kaša (congee). Na Japanu, to je miso juha. Razmislite i danas o tome što  je vaša baka spremala. Da li ćete svome djetetu dati Coca-Colu ili toplu juhu, obične riže i potom suhi tost da bi mu smirili želudac? Moja baka je znala... :))

Jeste li bili kad u sushi restaurantu? Perilla list je poznati kineski lijek protiv trovanja od plodova mora. Jeste li primijetili taj zeleni list na tanjuru u nekim vrhunskim sushi restaurantima? Jedući ovaj list sa svojim sushijem pomažete spriječiti bolest, ako nešto što ste pojeli slučajno nije bilo u redu. Sprečavate eventualni problem u njegovom nastanku!

Ako ste se ikada pitali zašto se ta tradicija liječenja hranom i dalje razvija, spadate u one koji su takvo nešto probali, poput mene... Pridružite se i vi onima koji se "liječe" hranom!

Designed by: Vita-HR
Vita-HR.
Vita-HR CaliVita Partner © 2019