CoQ10 - prijatelj našeg srca

CoQ10 - prijatelj našeg srca

CoQ10 - prijatelj našeg srca i stanični katalizator.

Katalizatori su inače spojevi koji ubrzavaju odvijanje neke kemijske reakcije, ali u njima ne sudjeluju. Koenzim Q10 (CoQ10) je naš stanični katalizator! Neophodan je za rad svih vitalnih organa, naročito srca, kojima osigurava potrebnu energiju. Jedan  je od najjačih antioksidanasa njegova proizvodnja u ljudskom organizmu opada nakon 35. godine života, te se stoga preporučuje njegova suplementacija.

Da li ste već razmišljali o tome, što se dešava u organizmu, unutar Vaših stanica, kada se osjećate puni snage ili suprotno, onda kada ste izuzetno umorni? Opisivanje cijelog procesa bi bilo jako teško, ali sigurno je, da naše stanice vrijedno rade bez prestanka, čak i u trenucima naše najveće iscrpljenosti: sagorijevaju energiju, skladište, ponovo se izgrađuju, stvaraju enzime, bjelančevine i masne kiseline.

Za taj izuzetno važan proces nužno je prisustvo određenih vrsta molekula, kao na primjer koenzim Q10, ili skraćeno CoQ10. Ova malena molekula je apsolutno neophodna za nas: ne samo što učestvuje u procesima izgradnje skladišenja energije stanica, već je istovremeno i izuzetno djelotvoran antioksidans, koji štiti naše stanice od djelovanja slobodnih radikala.

Poslije 35. godine života, već nam je potrebno malo dodatne pomoći!

Iako je naš organizam smostalno proizvodi Q10, nakon 35. godine starosti se smanjuju količine koje se stvaraju u našem organizmu. Dobro je znati da neki lijekovi, kao npr. pojedini lijekovi za smanjenje razine kolesterola, lijekovi koji se koriste u psihijatriji, sredstva za kontroliranje aritmije, kao i neki proizvodi korišteni u slučaju šećerne bolesti, sprečavaju stvaranje koenzima Q10, kao što to inače čini i pušenje. Pravilnim načinom prehrane samo djelomično možemo pokriti potrebe - zato što se tako, čak i uz unošenje govedine, koja je jedan od najboljih izvora CoQ10, za dobijanje samo 30 mg treba pojesti oko 1 kg tog mesa. Upravo iz tog razloga se za postizanje max. i zaštite, kao i za sprečevanje nedostatka istog preporučuje dopuna CoQ10 u obliku dodataka prehrane.

Koja su to blagotvorna djelovanja koenzima Q10?

Prvenstveno zahvaljujući svom izuzetno jakom antioksidativnom djelovanju, značajno smanjuje štetne utjecaje slobodnih radikala, čime doprinosi zaštiti svih stanica, diobe stanica i nezasićenih masnih kiselina, čime doprinosi i usporavanju starenja. Osim toga, što je također od izuzetnog značaja, pomaže pravilno funkcioniranje kardio-vaskularnog sistema i dodatno štiti zdravlje srca i krvnih žila.

Iako sudjeluje u dnevnim metaboličkim procesima svih stanica, neophodno je njegovo stalno prisustvo u odgovarajućim količinama za organe koji vrše najintenzivnije zadatke, poput srca i jetre. Prema jednom istraživanju, kada su ispitivali osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka, uzimanje dnevno 2x50 mg CoQ10 efikasno je smanjilo povišeni krvni tlak, kao i nivo LDL kolesterola, dok je istovremeno povećavao nivo zaštitnog HDL kolesterola, tj. značajno je doprinosio smanjivanju najbitnijih čimbenika rizika za nastajanje začepljenja krvnih žila.

CoQ10 na sreću može nam pomoći ne samo u prevenciji, već i u tretiranju postojećih zdravstvenih problema. Ispitivanja su pokazala, da kada se počelo sa primjenom od 120 mg CoQ10 dnevno, tri dana nakon infarkta, da je to značajno doprinjelo ubrzanom poboljšavanju stanja i smanjenju rizika od nastajanja dodatnih komplikacija (naknadni infarkt, aritmija, angina itd.).

Rezultati su bili značajni i kod osoba sa kroničnim popuštanjem srca. Njih su ispitivali sa promatranjem rezultata tijekom godinu dana, uz dnevnu primjenu CoQ10 u količini od 2 mg po kilogramu tjelesne težine. U njihovom slučaju je došlo do smanjenja broja pojave edema na plućima i angine pectoris, koji se inače često javljaju kao prateći simptomi nepravilnog rada srca.

CoQ10 može doprinjeti ne samo zdravlju srca, već i očuvanju mentalnih sposobnosti. Utvrđeno je, da ukoliko se CoQ10 uzima u visokoj dozi tijekom 16 mjeseci, pokazat će se značajno poboljšanje kod pacijenata sa Parkinsonovom bolesti. Pozitivni rezultati se se pokazali i kod osoba koje pate od migrene, jer se prilikom nekoliko ispitivanja pokazalo, da je dnevni unos visokih doza koenzima Q10 od min. 150 mg prepolovio broj napada migrene!

Osim toga, dopuna koenzimom Q10 se preporučuje i prilikom značajnijeg fizičkog opterećenja, kao i u slučajevima izloženosti stresu, pošto se u tim situacijama potrebe za koenzimom Q10 proporcionalno povećavaju!


DOZIRANJE: 1-3 kapsule dnevno ili prema savjetu stručnjaka

SAVJETOVANJE I NARUDŽBE:

Vita-HR Top Team - CaliVita® Partner, 091 / 501-72 96 ili 098 / 468 -501 svaki dan od 09-21h

 

Izvori:
Cali News

Designed by: Vita-HR
Vita-HR.
Vita-HR CaliVita Partner © 2019