Kisik - naše stanice dišu!

Kisik - naše stanice dišu!

Kisik (O2) - plin čija je kemijska struktura otkrivena u drugoj polovini 18. stoljeća, je najzastupljeniji element u tijelu i bez njega nema života. Kisik je najvažniji, ali ujedno i najdeficitarniji element, a njegov je nedostatak podloga za većinu kroničnih bolesti današnjice.

Kisik - sve naše stanice dišu

Kisik omogućava pretvorbu hrane (glukoza) u energiju života (kretanje, obnavljanje, disanje, kucanje srca, zagrijavanje…). Nedostatak kisika u tkivima, koji označavamo terminom hipoksija, jedan je od najvažnijih uzroka ili posljedica golemog broja bolesti. Samim tim, dovođenjem dovoljne količine kisika u periferna tkiva i stanice osiguravamo njihovo preživljavanje, oporavak i uredno funkcioniranje. No, kisik nam je potreban i za uklanjanje nastalih otpadnih tvari. Dospijevajući do svake stanice kisik omogućuje oksidaciju štetnih tvari i tako sprječava da taj isti otpad ne uguši naše vlastite stanice. Kisik je posebno potreban za rad srca i mozga koji imaju stalnu i povećanu potrebu za njim. Pojačan rad i djelovanje neurona (živčane stanice) uslijed umnog rada povećava i potrebu za kisikom te se pojačava i dotok krvi u područje mozga. Tako se sve umne sposobnosti mogu povećati osiguravajući mozgu dodatne količine kisika i glukoze, a prema nekim istraživačima to je jedan od načina sprječavanja demencije te neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova bolest).

Smanjena opskrba srca i mozga kisikom, i kada je cirkulacija uredna, može biti uzrokovana smanjenom količinom kisika u zraku (boravak u zatvorenim prostorima, smanjena količina kisika u zraku gradova, povećana količina ugljičnog monoksida...). Osiguravajući dodatne količine kisika našim stanicama osiguravamo veću budnost, umne sposobnosti, pamćenje i inteligenciju, smanjujemo mogućnost nastanka srčanog ili moždanog udara, smanjujemo mogućnost razvoja demencije, povećavamo izglede u liječenju od alkoholizma, povećavamo uklanjanje onih otrovnih tvari iz tijela koje ne možemo jednostavno izlučiti putem znoja već isključivo putem oksidacije.

Kisik - osnovni element života

Kisik se u naš organizam uglavnom unosi disanjem, ali to je moguće i putem kože i sluznice probavnih organa. Jednom kada dospije u naš organizam, kisik se krvlju prenosi do stanica. Čak 99% kisika koji se prenosi vezan je za hemoblogin (Hb) koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ostatak kisika (cca 1%) se prenosi otopljen u krvi. Danas, kada su naše potrebe za kisikom povećane, a njegova količina u zraku smanjena, imamo praktično rješenje i mogućnost korištenja stabiliziranog kisika u kapima. Ovaj oblik kisika je izuzetno iskoristiv jer je kemijski vezan slično kao u hemoglobinu. U slučaju stabiliziranog kisika, kisik je dio složenije molekule koja se, u doticaju s kiselinom u želucu, razlaže i oslobađa kisik. Dakle, stabilizirani kisik je u obliku koji je dostupan djelovanju staničnih enzima koji kidajući te kemijske veze, oslobađaju kisik koji nam je potreban. Tako oslobođeni kisik ulazi u krvotok i time se količina kisika koja nije vezana za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima podiže.

Povoljni učinci stabiliziranog kisika

 • Povećava količinu kisika u krvi.
 • Povećava proizvodnju energije.
 • Pospješuje procese detoksikacije organizma.
 • Pomaže bržem zacjeljivanju i obnovi tkiva.
 • Pomaže rad jetre, mozga i živčanog sustava
 • Potpora imunitetu, kod alergija, infekcija, problema disanja...

Kisik i naše stanice

Kisik ima sposobnost direktno ući u naše stanice te potaknuti stanično čišćenje. Stanice koje su zaražene virusima i bakterijama razlikuju se od zdravih stanica, jer im slabi struktura stanične membrane. Stabilizirani kisik u obliku peroksida (OxyMax) u našoj se krvi, uz pomoć enzima katalaze, oslobađa na aktivni kisik i vodu. Aktivirani kisik, zbog promjena u električnim i kemijskim svojstvima membrane, ima afinitet vezanja za virusima oštećene stanice te za bolesne stanice. Membrana bolesne stanice pri tome oksidira, pa se virusi i bakterije iz zaražene stanice oslobađaju u krvotok. Slobodni aktivirani kisik (OxyMax) prisutan u krvi sada oksidira tako oslobođene nametnike. U studiji proučavanja utjecaja kisika na bakteriju Echerichia Coli utvrđeno je da je došlo do prodora kisika kroz staničnu membranu te do reakcije s bakterijskom DNK, pri čemu je struktura zatvorene cirkularne uzvojnice (spirale) DNK promijenjena u otvorenu uzvojnicu, čime je gotovo onemogućeno umnažanje bakterije.

Prva zabilježena primjena terapije kisikom zabilježena je 1879., a primjenio ju je francuski liječnik J.A. Fontane. Danas je terapija kisikom vrlo raširena i prihvaćena od medicinske javnosti u mnogim europskim zemljama.

Definicija terapije kisikom iz američke Medicinske enciklopedije:

Oxy - terapija je oblik liječenja koji koristi kisik u elementarnom ili molekularnom obliku u cilju liječenja raznih bolesnih stanja i za jačanje imunološkog sustava. Bio-oksidativne terapije kao terapeutski pristup imaju cilj povećanje sadržaja kisika u krvi, putem pravilnog disanja i prehrane, uz upotrebu ozona i/ili hidrogen peroksida, u svrhu liječenja specifičnih bolesti koje su rezultat oslabljenog imunološkog sustava.

Bio-oksidativne terapije primjenjuju se vrlo dugo u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Rusiji...
U Hrvatskoj dugogodišnju tradiciju primjene hiperbarične oksigenoterapije njeguje - Poliklinika za baromedicinu "OXY", koja je ostavila neizbrisiv trag u razvoju hiperbarične medicine na ovim područjima.

Cilj bio-oksidativne terapije (BOT):

 • ukidanje/promjena stanja ili procesa koji su prouzrokovani nedovoljnom razinom kisika u tijelu  (npr. astma, udisanje dima i plinova, izloženost smogu, pušenje, respiratorne bolesti..)
 • ubrzanje liječenja i oporavka nakon traumatskih ozljeda ili infekcija putem povećanja količine kisika u tjelesnim tkivima (npr infekcije mekih tkiva i kostiju, upalne promjene na tkivima, ozljede i prijelomi, povrede kože ..)

Upotreba terapije kisikom:

Bio-oksidativne terapije koriste se danas za liječenje i kao pomoć u liječenju raznih bolesti i stanja - od karcinoma, AIDS-a, virusnih oboljenja, krvožilnih bolesti, do kožnih oboljenja (akne, ekcemi, čirevi, ozljede), artritisa, alergija, kao i u dentalnoj kirurgiji itd. Ozon ili hidrogen peroksid smatraju se nositeljima bio-oksidativnih terapija zahvaljujući oksidativnoj sposobnosti ovih tvari. Smatra se da imaju sposobnost zaustaviti rast tumora, ubiti viruse, potaknuti proizvodnju bijelih krvnih stanica i interferona (proteini koji mogu stimulirati imunitet i iskazati antivirusno djelovanje), pospješiti dotok kisika u krv i tkiva.

Načini korištenja kisika:

Danas liječnici u mnogim klinikama diljem svijeta uspješno liječe artritis, reumatizam, i ostale probleme sa zglobovima, upalna oboljenja tkiva, zatim rane koje teško zacjeljuju (dijabetičari), koristeći kisik na više načina:

 • oralno u obliku ozona i hidrogen peroksida, 
 • putem inekcija direktno u oboljela tkiva,
 • putem boravka u hiperbaričnoj komori,
 • kombinacijom navedenih metoda  

Kisik i virusi

Funkcija svake stanice i svih organa izravno ovisi o količini raspoloživog kisika. Njegovom nedostatku pridonosi loša prehrana, stres, toksini iz okoline, nekretanje, površno disanje itd. Značajan broj istraživanja nekoliko desteljeća unazad otkriva nam vezu između niskog sadržaja kisika i razvoja mikroorganizama u ljudskom tijelu.

Dr. H. Kief među prvima je izvodio pokuse na svojim pacijentima, u kojima je uništavao viruse i bakterije kroz hiper-oksigenaciju pacijentove krvi.

Dr. Rosenow, poznati bakteriolog Mayo klinike, svojim je istraživanjima pokazao da se mikroorganizmi mogu kontrolirati korištenjem kisikom bogatih suplemenata (npr. OxyMax).

Dr. Harris u svojim istraživanjima (1998.) zaključuje da su patogeni mikroorganizmi anaerobi tj. da žive i napreduju pri niskim koncentracijama kisika, dok ih dobro oksigenirana sredina ubija.

Dr. P. Kidd, kaže: “Možemo govoriti o nedostatku kisika kao najvećem uzroku svih bolesti.”

Najcitiraniji radovi na ovome području govore u prilog tome da kisik ometa i oštećuje integritet ovojnice virusa kroz proces peroksidacije fosfolipida i lipoproteina. Virusi i paraziti dijele se na porodice, ovisno o njihovoj strukturi, tipu genoma i načinu replikacije. Strukturu mnogih virusa čini fosfolipidna ovojnica (ovojnica s masnim komponentama) s glikoproteinskim dijelovima. Ona obavija virusnu kapsulu unutar koje se nalaze i DNK, RNK i strukturalni proteini. Takvi virusi (Herpes virusi, Cytomegalovirus, Epstein-Barr, Paramyxoviridae (zaušnjaci), Orthonyxoviridae (influenca), Retroviridae (HIV) osjetljivi su na kisik koji direktno oksidira dijelove ovojnice te tako onesposobljava virus. Ovakvo oštećenje ovojnice virusa znači i gubitak infektivnosti / virulentnosti.

U jednom su istraživanju polio virusi bili izloženi djelovanju kisika u obliku ozona. Nakon 30 sekundi 99% virusa bilo je inaktivirano, tj. bilo im je onemogućeno umnažanje u stanici domaćina. Analiza je pokazala oštećenja na bjelančevinama ovojnice, čime je poremećena sposobnost prijanjanja na stanicu domaćina. Istodobno je utvrđeno i pucanje RNK virusa na dva dijela, dovodeći do poremećaja u replikaciji.  

OxyMax - kapi stabiliziranog kisika

Farmaceutska znanost do sada nije uspjela stvoriti učinkovit pripravak koji povećava količinu raspoloživog kisika u krvi. Jedini za sada poznati način je primjena samog kisika. OxyMax je odgovor CaliVite na ovu potrebu!

Visokokvalitetni tekući, stabilizirani kisik, obogaćen kisikom kemijskim putem "napravljen“ je tako da enzimi mogu cijepati kemijske veze i na taj način osloboditi kisik koji nam je potreban, tj. organizam ga jednostavno može iskoristiti; iz usne šupljine se može apsorbirati za 2-5 minuta, a iz želuca za 12-15 minuta. Tekući stabilizirani kisik je izrazito alkalan i vrlo stabilan, ali samo dok ne dođe u doticaj sa želučanom kislinom. Tada dolazi do jake reakcije, tijekom koje nastaju molekularni kisik i kloridni ion, koji djeluju poput dezinficijensa. Tom reakcijom u krvotok ulaze velike količine kisika potrebnog za procese stvaranja energije, i nastaju spojevi koji uništavaju viruse i bakterije.

Kisik je preduvjet da bi tijelo dobilo energiju iz hrane, uz sudjelovanje vitamina, minerala i koenzima. Ovo je vrlo jednostavna jednadžba života na Zemlji. No, kako se količina kisika u industrijaliziranim gradovima smanjuje, a naša potreba za njim raste (sve veća potreba detoksikacije tijela, borba protiv virusa, itd.). Procjenjuje se da je prije sto godina u zraku bilo 22% kisika, dok se danas taj udio smanjio na samo19%, a u velikim gradovima i do 12-15 %!

Naša pluća sve više udišu razne kemikalije, ugljični monoksid, prašinu i teške metale, koji svi zajedno doprinose povećanom broju zdravstvenih tegoba današnjice. OxyMax je odgovor CaliVite na ovu potrebu jer sadrži čak dvije tisuće puta više kisika od izvorske vode. Sve što je potrebno je razrijediti 10-15 kapi u čaši vode i na taj način opskrbiti organizam s dovoljno kisika.

Krećite se, vježbajte, budite fizički aktivni! Zašto? Jednostavnim rječnikom rečeno, vježbanje je okidač koji kisiku i nutrijentima omogućuje da lakše dođu do stanica. Taj proces i sami možemo dodatno podržati, npr. suplementacijom sa stabiliziranim kisikom (OxyMax) i koenzimom Q10. Istovremeno, vježbanje pomaže izlučivanje ugljik dioksida i nusprodukata, kao i konačnih produkata metabolizma (otpadnih tvari) preko krvotoka do organa koji vrše detoksikaciju (pluća, jetra, bubrezi, koža). U tim nam procesima mogu pomoći Ocean 21, TrimeX i Liquid Chlorophyll, a možemo koristiti i druge dodatke. Kao rezultat gore opisanih procesa, povećava se otpornost i razina energije. Treniranje, odnosno vježbanje korisno je u odrasloj dobi, ali još je važnije u djetinjstvu. Istraživanja su pokazala da je pretilost kod djece češće uzrokovana nevježbanjem, nego prevelikom količinom hrane. OxyMax sadrži 12.000 puta veću količinu kisika nego obična voda! OxyMax je formula koja sadrži kemijski vezan, biološki iskoristiv kisik. Dovoljno je ukapati ga u čašu vode i spremni ste za oksigenaciju vašeg organizma!

Kisik je najvažniji, ali ujedno i najdeficitarniji element, a njegov je nedostatak podloga za većinu kroničnih bolesti današnjice!

Gdje još možete primjeniti OxyMax:

Pored primjene u svrhe liječenja, kisik se može koristiti i za čišćenje i dezinfekciju vode (voda iz prirode ili vodovoda), dezinfekciju boca i spremišta za vodu i ostalih pića. Tekući stabilizirani kisik može biti idealan na putovanjima, kada čista, pitka voda nije uvijek dostupna. Stavite 20 kapi OxyMaxa u 1 litru vode, malo pričekajte i zatim možete piti! Za sprječavanje rasta gljivica i plijesni na voću i povrću (pomiješati 20 kapi OxyMaxa sa pola litre vode i staviti u bocu za raspršivanje, ravnomjerno poprskati voće ili povrće), za uklanjanje neugodnih mirisa u postrojenjima i domovima, za tretiranje vode za piće na životinjskim farmama, dezinfekciju i čišćenje posuda kućnih ljubimaca kao i za poticanje rasta kućnog bilja. OxyMax je izvrsno dezinfekcijsko sredstvo, jer prema istraživanjima uspješno uništava nekoliko vrsta bakterija (Salmonella, E.coli, Candida, Streptococcus), te se uz to može koristiti i kao prirodno sredstvo za dezinfekciju kod ogrebotina, posjekotina, ranica, uboda insekata i sl..

Napomena: u svim navedenim primjerima potrebno je odgovarajuću količinu kapi kisika prethodno pomiješati sa vodom. Kao što vidite, ovaj proizvod može biti koristan u svakodnevnom životu, jer ne samo da pomaže tjelesnu opskrbu kisikom, već može pomoći i u uništavanju patogena.
 

Sa preparatima Calivita, prema Vašem izboru, pripremite tijelo, um i psihu, kako biste u potpunosti uživali u radostima života.


SAVJETOVANJE I NARUDŽBE:

Vita-HR Top Team - CaliVita® Partner, 091 / 501-72 96 ili 098 / 468 -501 svaki dan od 09-21h

 

Izvori:
Cali News

calivita.com

Designed by: Vita-HR
Vita-HR.
Vita-HR CaliVita Partner © 2019