Ulje origana - čudo prirode!

Ulje origana - čudo prirode!

Dugo je godina mravinac, odnosno origano, bio tek začin u prehrani, točnije začin na pizzi i u umacima od rajčice. Istraživanja danas pokazuju djelotvornost origana  u borbi protiv različitih mikroorganizama, bakterija, gljivica, parazita i virusa.

Origano ili mravinac (Origanum Vulgare) je samonikla mediteranska biljka koja spada u grupu jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu. Mravinac je domaća biljka na području Europe (Mediterana), Južne i Središnje Azije. Postoji oko 50-ak vrsta origana (Origanum Onites ,Origanum Minutiflorum, Origanum Compactum, ...) i nama je najpoznatiji upravo Origanum Vulgare, kojeg najviše koristimo kao začin u kulinarstvu. Posebnim procesom destilacije od divljih vrsta origana dobivaju se ulja origana kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva ove biljke.

Već u starom Egiptu origano se koristio kao sredstvo protiv kašlja. Stari Grci nazivali su origano "radost planine", smatrali su ga simbolom sreće i primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i kod tegoba dišnih puteva. U srednjem vijeku korišten je kao sredstvo za čuvanje hrane (prirodni konzervans) i liječenje infekcija. Švicarski liječnik i alkemičar Paracelsus ga je u 15. stoljeću koristio protiv dijareje, ljuskavice (psorijaze), povraćanja, žutice i raznih gljivičnih oboljenja.

Ulje origana (mravinca):

  • štiti od virusa, gljivica i bakterija
  • pomaže kod raznih kožnih oboljenja (psorijaze, ekcema i dermatitisa...)
  • pomaže kod upale mišića, tetiva, zglobova
  • sprečava infekcije
  • tjera parazite
  • pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha iz usta
  • koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata
  • djeluje kod nekih vrsta karcinoma i izaziva samouništenje stanica raka
  • usporava proces starenja

Suvremena laboratorijska istraživanja pokazala su djelotvornost origano ulja protiv različitih mikroorganizama, bakterija, gljivica, parazita i virusa. U medicinske svrhe koristi se obično ulje origana koje se dobiva iz lišća biljke Origanum Vulgare uz pomoć maslinovog ulja kao "nosioca". Uljna iscrpina lista mravinca se koristi jer omogućava znatno veći sadržaj djelatnih sastojaka u usporedbi sa sušenim listovima. Zahvaljujući tekućem obliku, upijanje i iskorištenje sastojaka je mnogo brže, a djelovanje učinkovitije. Ulje origana je žućkaste boje, karakterističnog mirisa, a služi za unutarnju i vanjsku primjenu.

Biljka ima mnoštvo sastojaka, među ostalim esencijalna ulja timol i karvakrol, flavonoide (antioksidansi), ružmarinsku kiselinu, vitamine A i C, te brojne minerale. Važno je napomenuti da su djelatni sastojci origana u ulju prisutni u znatno većim koncentracijama u odnosu na tradicionalno korištene oblike (začin,sušena biljka). Djelovanje eteričnih ulja je višestruko, no ističemo najznačajnija djelovanja: protumikrobno, protugljivično, protuparazitno (Giardia duodenale), protuupalno, antioksidativno, zatim pomaže u regulaciji šećera, smiruje grčeve (spazmolitik), omekšava sluz (mukolitik), pomoć je kod klimakteričnih tegoba, a naročito se preporučuje kod upornih infekcija (uz ParaProteX ili XanthoPLUS).

Najznačajnija tvar i nositelj protumikrobnog djelovanja origana je karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Karvakrol je fenolni spoj koji je po svojim antiseptičkim svojstvima 26 puta jači od sintetskih antiseptika. Ulje origana mora biti proizvedeno od divljeg origana, sa što većim postotkom karvakrola (iznad 70%). Vrste s niskim udjelom karvakrola nemaju potrebnu djelotvornost. OPREZ! Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno ulje origana, od provjerenog proizvođača.

Laboratorijska istraživanja su pokazala djelotvornost ulja protiv različitih mikroorganizama, od bakterija, gljivica parazita i virusa. Britanski znanstvenici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Neke od bakterija je posebno teško liječiti jer su postale imune na antibiotike, a ulje mravinca je kod njih učinkovito. To su: Escherichia Coli, Candida Albicans, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Psudomonas Aeruginusa, Listeria Monocytogenes, Staphylococcus Auerus, Staphylococcus Albus, Bacillus Antracis, Proteus Mirabilis, Staphylococcus Epidermidis, Micrococcus Flavus, Bacillus Subtilis, Enterobacter Cloacae, Yersinia Enterocolitica, Lactobacillus Plantarum, Bacillus Anthracis, Aspergillus Niger, Geotrichum, Rhodotorula. Ulje origana se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste. Zahvaljujući protumikrobnom djelovanju ulje origana se uspješno primjenjuje kod obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima, infekcija dišnog sustava.

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Ulje origana može se koristiti kao probavni tonik jer potiče lučenje probavnih sokova, smiruje bolove i grčeve probavnih organa, potiče rad jetre i lučenje žuči. Posebno je koristan kod tegoba jetre izazvanih virusima, te kod probavnih tegoba izazvanih škodljivim bakterijskim ili gljivičnim izlučevinama (loša razgradnja hrane, truljenje i crijevna bakterioza kod koje se dobro kombinira uz Probio Balance ili Acidophilus). Učinkovitost u čišćenju limfe koristi se i za ublažavanje tegoba koje prate reumatizam i artritis, te za rješavanje celulita (samostalno ili uz Xantho PLUS, Liquid Chlorophyll ili Ocean 21, te CR-X Cream za celulit).

Tvari prisutne u origanu imaju utjecaj na živčani sustav tako da dolazi do smanjenja nervoze, prenapetosti živčanog sustava te glavobolje izazvane napetošću. Savjetuje se korištenje origano ulja tijekom dana zbog umirujućeg djelovanja, posebno stoga što smanjuje nadražujuće djelovanje kave i čaja čijoj prekomjernoj uporabi su suvremeni ljudi skloni. Ulje origana ublažava kašalj i potpora je kod akutnih i kroničnih plućnih tegoba.

Znanstvenici su se pozabavili djelovanjem origana na maligne stanice. Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano "apoptoza" - samouništenje stanica raka. Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima. Istraživanje je predstavljeno, pohvaljeno i origano je, kao često korištena biljka - siguran za zdravlje!

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica. Antioksidansi usporavaju starenje, štite od  raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, pa je odličan kao prva pomoć u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja. Ulje origana može se izravno primjeniti jednom do dva puta dnevno na područja ruku i nogu zahvaćena gljivicama, zatim kod prhuti, masne kože i kožnih prištića (akni), te za manje ogrebotine. Na željeno područje treba nanijeti samo nekoliko kapi i zatim lagano utrljati. Razvodnjen je odličan za ispiranje usta, za odstranjivanje kurjih očiju, virusnih bradavica itd. Ulje ima svojstven, jak okus koji može potaknuti jače lučenje sline, stoga ga uvijek treba uzimati u razrijeđenom obliku.

Ulje mravinca je dobar saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično. Njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis.

Također, ulje mravinca se može primijeniti za svakodnevnu oralnu higijenu (pranje zuba), za njegu kose i vlasišta (dodatak nekoliko kapi u šampon), za osvježavanje prostorije te za udisanje (inhalaciju) prilikom tegoba sa disanjem. Na željeno područje treba nanjeti samo nekoliko kapi bez razblaživanja i zatim lagano utrljati ili dodati šamponima, kremama, tekućem sapunu itd.

Napomena:

Ulje ima svojstven, jak okus koji može potaknuti jače lučenje sline, stoga ga uvijek treba uzimati u razrijeđenom obliku. Ne preporuča se djeci, trudnicama i dojiljama te osobama preosjetljivima na origano! Ne preporučuje istovremena primjena ulja origana, te biljaka iz iste obitelji kao što su hizop (Hyssopus off.), mažuran (Origanum majorana), metvica (Mentha piperita), bosiljak (Ocicum basilicum), kadulja (Salvia off.), te lavanda (Lavendula off.). Kod vanjske primjene izbjegavati dodir s većim površinskim ozljedama, očima i genitalijama! Ne stavljati na mladeže i kožne tumore!

Sa preparatima Calivita, prema Vašem izboru, pripremite tijelo, um i psihu, kako biste u potpunosti uživali u radostima života.


SAVJETOVANJE I NARUDŽBE:

Vita-HR Top Team - CaliVita® Partner, 091 / 501-72 96 ili 098 / 468 -501 svaki dan od 09-21h

 

Izvori:
Cali News

calivita.com
alternativa-za-vas.com
hr.wikipedia.org

Designed by: Vita-HR
Vita-HR.
Vita-HR CaliVita Partner © 2018